Assalamualaikum, petang tadi saya buat kek mentega keju atau butter cheese cake yang mudah. Saja buat kek sambil nak cuba oven yang dah lama tak guna.
Kek mentega keju atau butter cheese cake.
Saya kongsi resipi di bawah ini:
Bahan-bahan:
1 buku mentega (250 g)
Cream cheese 125 g
2 cawan gula halus
5 biji telur
Sedikit esen vanila
2 cawan setengah tepung kek naik sendiri
Cara-cara:
1. Pukul mentega, cream cheese & gula hingga putih.
2. Masukkan telur & esen vanila.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit.
4. Pukul sebati.
5. Panaskan oven selama 10 minit (suhu 180 darjah Celsius)
6. Masukkan adunan ke dalam loyang & bakar selama 45 minit.
7. Siap untuk dihidang.
Rupa kek saya selepas dibakar.
Alhamdulillah, jadi.
Buat kek sendiri, lagi puas hati.
Senang bukan? Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan