Malam ni saya masak mi hailam.
Mi hailam. Saya tiru & ubahsuai ikut selera saya daripada buku resipi.
Mudah je cara nak masak mi hailam.
Saya share resipi:
1 kg mi kuning dicelur
Kuah:
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 lada kering
Kisarkan
Isi ayam (ikut suka)
Lobak & kubis (ikut suka)
Sosej atau bebola daging
2 biji telur
Bahan perasa
Garam
Ajinomoto
Kiub ayam
Sos tomato
Kicap manis
Lada hitam
Sos tiram
Minyak bijan
Minyak utk menggoreng
Air
Tepung jagung
Cara:
1. Tumis bahan kisar.
2. Letak bahan perasa
3. Letak ayam
4. Letak air ikut suka
5. Biarkan sampai ayam masak
6. Letak sayur & telur
7. Pekatkan dgn larutan tepung jagung
8. Biarkan sampai masak.
9. Siap & boleh tambah lada jeruk.
InsyaAllah, rasanya sedap. Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan