26 Ramadan lalu, saya masak yong tau fu untuk buka puasa. Saya nak share resipi daripada kuah hingga sos yong tau fu.
Yong tau fu. Bahan-bahan seperti bebola ikan, sotong dan ketam, ikut citarasa anda. Di pasar raya ada jual.
Resipi sos hitam yong tau fu:
2 sudu taucu masin
10 biji lada kering
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap masin
2 sudu kicap pekat
4 sudu kicap manis
4 cawan Air
Larutan tepung jagung
Cara buat sos:
1. Kisar lada kering, taucu & sedikit air.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk lalu masak.
3. Masukkan segala sos & kicap. Masukkan air.
4. Akhir sekali, masukkan larutan tepung jagung.
5. Siap.
Buat sendiri yong tau fu, lebih puas makan. Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan