label

Sabtu, 23 Mei 2020

(Masak) Resipi yong tau fu cara saya

26 Ramadan lalu, saya masak yong tau fu untuk buka puasa. Saya nak share resipi daripada kuah hingga sos yong tau fu.

Yong tau fu. Bahan-bahan seperti bebola ikan, sotong dan ketam, ikut citarasa anda. Di pasar raya ada jual.

Resipi kuah yong tau fu:
Air
Kacang soya 2 sudu
Kiub pati ikan bilis 2 
Garam

Resipi sos hitam yong tau fu:
2 sudu taucu masin
10 biji lada kering
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap masin
2 sudu kicap pekat
4 sudu kicap manis
4 cawan Air
Larutan tepung jagung

Cara buat sos:
1. Kisar lada kering, taucu & sedikit air. 
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk lalu masak.
3. Masukkan segala sos & kicap. Masukkan air.
4. Akhir sekali, masukkan larutan tepung jagung.
5. Siap.

Buat sendiri yong tau fu, lebih puas makan. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan