label

Jumaat, 21 Julai 2017

(Makan) Mi hailam masak sendiri

Malam ni saya masak mi hailam.

Mi hailam. Saya tiru & ubahsuai ikut selera saya daripada buku resipi.

Mudah je cara nak masak mi hailam.

Saya share resipi:

1 kg mi kuning dicelur

Kuah:
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 lada kering
Kisarkan

Isi ayam (ikut suka)
Lobak & kubis (ikut suka)
Sosej atau bebola daging
2 biji telur

Bahan perasa
Garam
Ajinomoto
Kiub ayam

Sos tomato
Kicap manis
Lada hitam
Sos tiram
Minyak bijan

Minyak utk menggoreng
Air
Tepung jagung

Cara:
1. Tumis bahan kisar.
2. Letak bahan perasa
3. Letak ayam
4. Letak air ikut suka
5. Biarkan sampai ayam masak
6. Letak sayur & telur
7. Pekatkan dgn larutan tepung jagung
8. Biarkan sampai masak.
9. Siap & boleh tambah lada jeruk.

InsyaAllah, rasanya sedap. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan