label

Isnin, 6 April 2020

(Resipi) Mi bandung guna pes Mak Pon cara saya

Selamat pagi. Pagi ini saya masak mi bandung guna pes mi bandung Mak Pon. Ceritanya, tahun lepas ada orang bagi pes mi bandung ni. Disebabkan tarikh expired pes tu hujung tahun ni, saya masak mi bandung pagi ini. 

Pertama kali saya masak mi bandung. Begini rupanya.

Saya share resipi mi bandung cara saya di bawah. Saya masak banyak untuk keluarga saya.

Resipi Mi bandung pes Mak Pon cara saya:

Bahan:
2 kg Mi kuning dicelur

Kuah:
1 pes mi bandung Mak Pon
10 biji lada kering
1 ulas bawang besar
1 ulas bawang putih
Garam
Gula
Air rebusan daging
Air
Minyak
Sos tiram 1 sudu
Isi ayam
Udang
Daging yang dah direbus & dihiris tebal.
Lobak
Sawi
Telur
4 biji keledek rebus dikisar

Cara-cara:
1. Kisar lada kering, bawang putih & bawang merah.
2. Panaskan minyak.
3. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air rebusan daging (ikut selera).
5. Masukkan ayam dan daging.
6. Masukkan pes Mak Pon.
7. Masukkan air.
8. Masukkan lobak.
9. Masukkan udang.
10. Masukkan keledek kisar.
11. Masukkan garam & gula.
12. Masukkan sawi.
13. Pecahkan telur. Saya guna 3 biji.
14. Masak sehingga menggelegak pada kuah. 
15. Sajikan dengan mi kuning yang sudah dicelur.
Siap.

(Sukatan ikut citarasa)

Kalau ikut cara saya, dapat banyak kuahnya.

Rasanya sedap. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan